Bordrij
Huiswerk
Maandag | ||
Dinsdag | ||
Woensdag | ||
Donderdag | ||
Vrijdag |
Dinsdag 24 maart Toets Engels song 3
Komende weken staat er voor spelling een woordendictee en een werkwoorden dictee en een zinnendictee op de planning. En voor taal een woordenschat toets en een taal verkennen toets op de planning.
Hieronder de hulpbladen om extra mee te oefenen.
Huiswerkbladen taal en spelling thema 5
taal thema_5_groep_7 woordenschat
Huiswerk thema 5 gr. 7 Taal verkennen + woordenschat samengevat
Van de voorjaarsvakantie tot de meivakantie in groep 7 (schooljaar 22-23)
Een hele bijzondere rekenles stond er op het programma. Wat is een horizon, een kikkerperspectief en een vogelperspectief?? Dat zijn we zelf gaan uitproberen met het maken van foto’s met de iPad. In groepjes van 4 gingen ze op pad om alle opdrachten uit te voeren.
En er was weer een KJS Talentenmiddag. Er waren weer hele leuke workshops en iedereen was fijn bezig. Robotica- koken-Be happy olietjes en lekkere luchtjes- stippen verven- aquarellen – armbandjes maken- fotografie- moestuin- mad science- brandweer- breien en naaien- freerunning- voetbalclinic- spelletjes bij de kleuters- Clean up Walk. Genoeg te doen, voldoende keuze weer. Met dank aan alle hulpouders!
Biologie. Thema 2. Over de kracht van de aarde. Oefenen voor de toets op een andere manier. De kinderen hebben zelf materiaal gemaakt om ook thuis nog te oefenen. Ze hebben een eigen lapbook gemaakt. Prachtige werkstukjes over hetzelfde onderwerp. Leuk om zo bezig te zijn met leren leren. Maar ook in onze moestuin leren we een hoop. Dat zijn ook hele leuke biologie lessen. Op weer een andere manier.
En we mochten weer een ‘Kom in de klas week’ organiseren. Dit is bedoeld om grootouders de gelegenheid te geven een kijkje te nemen in de groep van hun kleinkind(eren).
Helaas zijn er kinderen waarvan de opa en oma deze dag niet kunnen komen. Dat kan gevoelig liggen. Het is natuurlijk ook gezellig als er een andere dierbare meekomt.
We zijn op excursie geweest naar de Sophiapolder. Een natuurgebied aan de rivier De Noord bij Hendrik Ido Ambacht. We moesten met een bootje over gezet worden. Dat was al leuk. Daar kregen we verrekijkers en bladen om vogels te herkennen. Want dit gebied is onder invloed van eb en vloed en daardoor een waar paradijs voor (trek)vogels. Wat hebben de kinderen gespeurd en naar restanten gezocht. We hadden een mooie collectie botjes en braakballen. In dit seizoen zitten er ook veel ganzen te broeden. We hebben meerdere nesten gezien. Een onvergetelijke dag met prachtig weer. Dank zij de vrijwilligers van ’t Weetpunt die hele leuke natuuractiviteiten voor scholen organiseren.
Van de kerstvakantie tot de voorjaarsvakantie in groep 7 (schooljaar 22-23)
We oefenen elke dag met woordlijsten lezen. Hoeveel woordjes kunnen we in 1 minuut lezen. We noemen dat racelezen. Dat doen we in tweetallen en noteren dat zelf dagelijks in een staafgrafiek. Elke dag een andere kleur. Zo zien we heel overzichtelijk hoe mooi we groeien elke dag. Want het volgende staafje komt steeds wat hoger 😉
De rapportgesprekken zijn ook weer bijna allemaal geweest. Het rapport wordt mogen de kinderen altijd van te voren inzien en later komen ze samen met hun ouders op rapportgesprek en bespreken we de mooie vorderingen van de kinderen. We ervaren als leerkrachten dat dit hele mooie en warme momenten met elkaar zijn.
We willen heel graag het rapport vernieuwen en hebben de kinderen om input gevraagd. Wat vinden ze fijn aan het rapport en wat mag er veranderen. Omdat het hun rapport is vinden we het belangrijk wat de kinderen er zelf van vinden.
In het kader van de Nationale voorleesdagen was er weer een Masked Reader op de KJS ♥. Elke dag was er een filmpje te zien waarin een leerkracht (verkleed) een verhaaltje voorlas. En de kinderen moesten op een lijst bijhouden wie het zou zijn. De kinderen van groep 7 waren hier heel goed in en hebben gewonnen!! En krijgen een moppen voorleesboek. Dat vinden we heel grappig 😀
Zelf lezen de kinderen ook heel veel en elke keer als er een boek uit is maken we een boekenrug en plakken deze op de muur. Dat is al een hele lange rij.
En ook is er weer hard gewerkt aan allerlei toetsen en CITO’s. Maar tussendoor heerlijk buiten bewegen in de frisse lucht. Want dan springen we ons volle hoofd weer lekker leeg. Al was bokjespringen best nog wel moeilijk! 😉
Bij Nieuwsbegrip hebben we gelezen en gepraat over de aardbevingen in Turkije en Syrië. Het ontstaan van aardbevingen en de gevolgen. De kanjers van groep 7 hebben gelijk een plan gemaakt om geld op te halen voor giro 555. En ze hebben meer dan €200,- opgehaald. Zo trots!!
Tijdens een rekenles gewerkt over een plattegrond.
Een rekenles ging over een plattegrond en dan met name een plattegrond om een publieke ruimte snel te verlaten. Met alle bijbehorende tekens en bordjes. We hebben dus zelf plattegronden gemaakt van de school, vanaf verschillende punten en wat de snelste route naar buiten was. Een ontruimingsplan. Dus zelf een plattegrond maken door het zelf te doen. En dan is een rekenles opeens een stuk leuker.
En tenslotte hebben de kinderen zelf ervaren hoe groot de dode hoek van een vrachtwagen is. Ze hebben in de cabine mogen zitten om te zien wat de chauffeur zou kunnen zien. Dat was een hele interessante les. Met dank aan de opa van Loek! Deze vraag op het verkeersexamen maken we niet meer fout 😀
Van de herfstvakantie tot de kerstvakantie in groep 7 (schooljaar 22-23)
Rekenen
De rekenlessen zijn ingedeeld in blokken. Per blok wordt er aan 4 verschillende doelen gewerkt. Daarnaast werken de kinderen aan hun eigen doelen, op hun eigen niveau werken aan groei. Er is een duidelijke opbouw in de lessen en veel ruimte voor herhaling en werken aan automatiseren. De lessen van het rekenlab zijn extra uitdagend; bijv. een hexaflexagon vouwen of werken met de Möbiusring, een ander wiskundig figuur.
Taal/ spelling
Iedere dag is er ruim aandacht voor taal en spelling. In allerlei werkvormen, met diverse materialen (digitaal, werkboekjes, thuisopdrachten, bordrijwoorden, in spelvorm) wordt er gewerkt aan een correcte spelling en aan zinsontleding/ grammatica. Bijv. een Kinderen voor Kinderen lied waar ineens de werkwoorden uit waren verdwenen en door de leerlingen zelf ingevuld moesten worden. Weer eens wat anders. Woordenschat wordt vaak regelmatig geoefend met een Kahoot quiz, een duidelijke favoriet van de kinderen.
Begrijpend lezen
Iedere week lezen we actuele stukjes tekst om het begrijpend lezen te oefenen. Met elkaar actief de tekst lezen, moeilijke woorden arceren en uitleggen en vragen beantwoorden. Zo begrijpen we bijvoorbeeld veel meer over het WK in Qatar, dan alleen het voetballen. Of waarom ontbijten zo belangrijk is om de dag mee te starten.
Zaakvakken
Iedere week is er aandacht voor geschiedenis, biologie, aardrijkskunde en/ of topografie. Met andere woorden leren over de wereld om ons heen in het nu maar ook in het verleden.
Techniek
Onder begeleiding van meester Jasper hebben onze leerlingen een heus insectenhotel gemaakt van hout. Een prachtige opdracht waar meerdere vaardigheden bij elkaar komen. Zagen, timmeren, ruimtelijk inzicht, verbinding van materialen om er maar een paar te noemen.
Engels
Iedere maandag is er Engelse les. Aan de hand van popliedjes leren we nieuwe woorden, gebruiken we deze woorden in gesprekjes of korte verhaaltjes en zetten we stapjes in de grammatica. Begin december hadden we een bijzondere les, een Engelse vriendin van de juf kwam via een videoverbinding in de les. De kinderen hadden allemaal een vraag voorbereid en we hadden een heus en leuk Engels gesprek met haar.
Sint en kerst
Wat een gezellige decembermaand hebben we met elkaar gehad. Na het trekken van de lootjes hebben we de meeste fantastische surprise uitgepakt en prachtige gedichten voorgelezen. De Sint en zijn roetveeg Pieten werden door alle leerlingen enthousiast ontvangen op het schoolplein.
Het kerstdiner op school was heerlijk! Wat hadden de kinderen, ouders/ verzorgers enorm hun best gedaan om vele heerlijke gerechten neer te zetten.
KJS got talent
Traditiegetrouw is er op de laatste schooldag voor de kerstvakantie een talentenshow waar leerlingen aan mee mogen doen. De groep koos voor een dans op het lied “1001 Arabian nights’ van Chipz. Iedereen deed mee, het optreden werd gekeken door alle leerlingen en leerkrachten.
Gym
Onder de vakkundige en professionele (bege)leiding van juf Anja hebben de kinderen tweemaal per week gym. Er is een gevarieerd lesprogramma; van balvaardigheden, tot spannende parcours en van hoogspringen tot een wedstrijd hockey of voetballen.
Creatief
Iedere week werken we aan creatieve opdrachten met verschillende materialen en doelen. De opdracht kan gekoppeld worden aan het seizoen, maar ook aan bijv. zaakvakken. Kwartetten maken voor geschiedenis of een zelfportret maken in een bepaalde kunsttechniek.
Samen naar de bieb
Twee keer hebben we samen met Karin van de bibliotheek gesproken over en gelezen in boeken. We weten welke nieuwe boeken er zijn voor onze groep en hebben met elkaar toneel gelezen. Samen lezen is stimulerend en ook nog eens ontzettend leuk. Het is fijn voor onze leerlingen dat de bibliotheek bij ons in school zit en dus altijd bereikbaar voor nieuw leesvoer.
Spelen
Voor hard en gemotiveerd werken worden de kinderen regelmatig beloond; spelen in de grote speeltuin tijdens de pauze is daar een voorbeeld van.
Kijkmoment ouders
Een aantal keer per jaar mogen ouders/ verzorgers en familie een kijkje in de klas komen nemen. Kijken naar de werkplek en opdrachten van de kinderen of gewoon zelf zien hoe het er aan toe gaat in de klas.
Van de zomervakantie tot de herfstvakantie in groep 7 (schooljaar 22-23)
Website groep 7 – herfst 2022
Rekenen
Dit jaar zijn we gestart met een nieuwe lesmethode voor rekenen en die is heel goed ontvangen. In groep 7 wordt er iedere dag minimaal een uur gerekend en gewerkt aan o.a. breuken, procenten, kommagetallen, omtrek, oppervlakte, grote en kleine keersommen etc. Bewegend leren en zelf handelen werkt heel motiverend en stimulerend bij rekenen.
Taal/ spelling
Iedere dag is er ruim aandacht voor taal en spelling. In allerlei werkvormen, met diverse materialen (digitaal, werkboekjes, thuisopdrachten, bordrijwoorden, in spelvorm) wordt er gewerkt aan een correcte spelling en aan zinsontleding/ grammatica.
Biologie/ moestuin
Voor de herfstvakantie is er hard gewerkt aan het thema tropisch regenwoud en het Nederlandse bos met de begroeiing en de inwoners. Producten kunnen benoemen uit het tropisch regenwoud en waarom is het zo belangrijk deze gebieden te behouden.
De KJS heeft ook een moestuin in Heerjansdam. Binnenkort gaat groep 7 daar weer naar toe en worden geplande werkzaamheden uitgevoerd om gewassen zo optimaal mogelijk te laten groeien.
Geschiedenis/ aardrijkskunde/ topografie
We duiken tweemaal per week in zaakvakken. De geschiedenis wordt behandeld aan de hand van de 10 chronologische tijdsvakken, waarbij we starten bij de jagers en boeren (prehistorie). Bij topografie staat dit schooljaar Europa centraal; de landen, de gebergtes, hoofdsteden en de wateren. Bij aardrijkskunde zijn we gestart met de aarde, de planeet, de zon en de klimaatzones.
Techniek en klusklas
Onder begeleiding van meester Jasper hebben onze leerlingen in blokken van 3 weken techniek- en kluslessen. Werken met hout, zagen, hamers, spijkers, elektriciteit om opdrachten. De excursie naar de Techplek op het OZHW Groen College in Barendrecht was fantastisch, de leerlingen hebben aan vijf uitdagende, technische projecten gewerkt en vooral ontdekkend geleerd.
Gouden weken
Vanaf de zomervakantie tot de herfstvakantie is er iedere dag aandacht voor het vormen van een positieve groep, in verschillende fases. Het vormen van een positieve groep is belangrijk; kinderen voelen zich dan veilig in de klas en kunnen dan in een positieve omgeving werken en leren.
Gym
Onder de vakkundige en professionele (bege)leiding van juf Anja hebben de kinderen tweemaal per week gym. Er is een gevarieerd lesprogramma; van balvaardigheden, tot spannende James Bond spellen en van hoogspringen tot een wedstrijd in grote opblaasbare ballen.
Talentenmiddag
Op de KJS is er aandacht voor talent in alle vormen. De talentenmiddagen is daar een mooi voorbeeld van. Kinderen kiezen zelf hun favoriete workshops en gaan daar 6 vrijdagmiddagen aan de slag. Zo kunnen ze kiezen uit: creatief met naald en draad, basketballen, kunst maken met zwerfafval, fietsen repareren, Engels, koken, een schoolkrant maken, stop motion, zingen, dansen en/ theater. En wat een enthousiasme en talenten zien we in die middagen.
Kinderboekenweek
De Kinderboekenweek werd op woensdag 6 oktober feestelijk geopend. De dans die hoorde bij het GiGaGroen lied werd vol passie uitgevoerd en vele ouders waren daarvan getuige. Gedurende twee weken staat plezier in het lezen van boeken centraal. Leerlingen hebben deelgenomen aan de KJS-voorleeswedstrijd, lezen op een onverwacht leesalarm-moment, de tentoonstelling in de avond voor ouders en familie en we hadden een schrijfster op bezoek die verteld heeft over het schrijven van een boek. Op de boekenruilmarkt mochten de leerlingen zelf een boek kiezen en mee naar huis nemen.
Fijne herfstvakantie allemaal!
Juf Femke en juf Astrid
Van de voorjaarsvakantie tot de meivakantie in groep 7 (schooljaar 21-22)
Op 9 en 23 maart waren er gastlessen van ‘over de streep’ in groep 7 en 8. De eerste les ging over de rechten van een kind. Over grenzen aangeven. Je veilig voelen en waar en bij wie je hulp kan vragen. De tweede les van over de streep was ook een mooie les. De kinderen waren heel dapper en oprecht. Over gevoelens praten is best moeilijk maar wat hebben ze dat respectvol gedaan. Alle emoties kwamen wel aan bod. Diepe bewondering voor de kanjers van groep 7. PLUIM!!
In de week van 14 maart hadden we kom in de klas week. Alle ouders mochten een ochtend uitkiezen om in de klas te komen kijken. Dat was heel gezellig om de ouders na zo’n lange tijd weer in de school te hebben. Op vrijdag 18 maart hebben we de week afgesloten met het juffen- en meesterfeest. De ouderraad had allerlei leuke activiteiten bedacht en natuurlijk was er de traditionele pannenkoekenlunch. Heerlijk!!!
Het is lente dus ook het weer laat zich weer van zijn mooie kant zien. Af en toe kunnen we in de pauze lekker naar de grote speeltuin om daar pauze te houden.
Gelukkig kon de Talentmiddag ook weer doorgaan na de voorjaarsvakantie. Er was keus uit allerlei superleuke workshops. Van een voetbalclinic, workshop schminken, bootcamp, koken tot EHBO, moestuin en lekkere olie en geurtjes maken. De kinderen genoten weer volop.
Ennnn… groep 7 is geslaagd voor het theorie-examen verkeer!!! Allemaal in 1 keer. Super trots zijn wij op onze kanjers natuurlijk. Na de meivakantie volgt nog het praktijkexamen, maar daar hebben we alle vertrouwen in natuurlijk.
Maandag 4 april gingen we op schoolreis naar Duinrell. We boften helaas niet erg met het weer. Het was nat en koud. Maar ondanks dat was het een gezellige dag. Omdat het niet druk was, hoefden de kinderen niet lang in de rij te staan bij de attracties. En af toe even lekker opwarmen in het restaurant.
Op 5 april heeft groep 7 een heel indrukwekkend toneelstuk gezien in het Islemunda theater. Samen met groep 8 zijn we naar de voorstelling : Ik ga op reis, Pieter wezen kijken.
De kinderen hebben heel geboeid geluisterd. Na afloop mochten de kinderen vragen stellen aan de spelers en speelsters. Op school hebben ze het toneelstuk nabesproken met juf Elana. En tenslotte kregen alle leerlingen een schitterend boek. Hierin is het toneelstuk na te lezen plus heel veel achtergrond informatie. Tip: Lees het samen maar eens door.
Op 12 april vond het jaarlijkse paashazenlijnbaltoernooi plaats. Er werd zeer sportief gestreden om de chocolade paashaas. Groep 7 speelde gemengd met groep 8. Elk jaar weer een succes.
13 april is groep 7 naar de Sophiapolder geweest op excursie. Eerst met een bootje over varen en daarna een heerlijk stuk gewandeld. Wat een bijzondere plek. Heel veel verschillende vogels gespot. Nesten met eieren. Braakballen. Beversporen. In twee groepen kregen we een interessante rondleiding.
Donderdag 14 april hebben we genoten van een heerlijke paaslunch geregeld door de OR. Heel erg bedankt lieve moeders van de OR. Het was heerlijk weer dus hebben we lekker pauze gehouden in de speeltuin. Met rekenen hebben we een paasspel gedaan met allemaal paassommen verstopt in het lokaal en de gang. En we hebben afgesloten met een paascrea.
Wij wensen iedereen een hele fijne meivakantie!
Juf Jolanda en juf Femke
Van de kerstvakantie tot de voorjaarsvakantie in groep 7 (schooljaar 21-22)
Na de kerstvakantie krijgen we weer nieuwe plekjes in de klas. Regelmatig rouleren we van plaats zodat we leren om met iedereen samen te werken. We kijken goed naar de plattegrond op het bord en dan samen helpen verhuizen in de klas. Want de kinderen zijn de beste hulp tijdens de verhuizing en dan weer heerlijk aan het werk. Ook zijn we gestart met een nieuwe manier van werken met de weektaak. Om papier te besparen gebruiken we nu een manier online. Wel even wennen maar de reacties zijn positief. Zeker handig voor de kinderen die thuis moeten werken als ze in quarantaine moeten of als we misschien weer online les moeten gaan geven. En we starten natuurlijk ook met de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!!
Helaas mogen we in corona tijd geen grote feestjes meer vieren. Maar gelukkig mochten we wel in onze eigen bubbel het feestje van onze directeur Diana vieren. Het thema was de TOPPERS want daar houdt juf Diana zo van en elke groep had een lied voor haar uitgekozen. Groep 7 had Wild Wild West. Een medley van Nederlandse liedjes die we lekker mee konden zingen en natuurlijk mocht de polonaise in de klas niet ontbreken. In de winter periode zijn er schitterende Olaf creaties gemaakt en stonden ook de CITO’s weer op het programma. Ook proberen we tijdens rekenlessen wel eens wat anders uit. Dit keer moest er een puzzel worden opgelost. Rekenen op een andere manier. Met goed samenwerken is het gelukt. De Nationale voorleesdagen hebben we op de KJS dit keer in een ander jasje gegoten. Omdat er niemand de school in mocht (wegens corona) hebben de leerkrachten allemaal een verhaaltje voorgelezen maar wel verkleed. De Masked Reader. Elke dag een filmpje online bekijken en in de bovenbouw ook nog een stemvervormer erop gezet. Totaal 12 filmpjes. Moeilijk!! De kinderen kregen een blad waarop ze hun bevindingen mochten noteren. Nu heeft groep 7 wel bewezen hier heel erg goed in te zijn want we hadden van de bovenbouw de allerbeste score!! De workshop slagwerk van meester Marco was ook een groot succes. Met z’n allen trommelen op de djembé.
Natuurlijk hebben we op Valentijnsdag een mooie kaart gemaakt voor onze zelf gekozen Valentijn. En juf Anja, onze gymnastiek vakleerkracht, heeft weer een fantastisch nieuw spel bedacht. Het heeft nog geen naam maar het was wel SUPER leuk! En daar houden we van. En we hebben gekeken naar de schilderkunst van Vasily Kandinsky. Deze kunstenaar liet zich inspireren door de muziek waar hij naar luisterde terwijl hij aan het werk was. Wij hebben gewerkt op pianomuziek van Mozart en dit zijn de bomen die we hebben gemaakt. Echt mooie kunstwerken.
Fijne voorjaarsvakantie!
Juf Jolanda en juf Femke
Van de herfstvakantie tot de kerstvakantie in groep 7 (schooljaar 21-22)
Hoe vinden wij het fijn in de klas? En welke afspraken maken we daarbij? Met behulp van een placemat hebben we met elkaar duidelijke afspraken gemaakt in groep 7. Een mooie coöperatieve werkvorm waar bij heel goed wordt samengewerkt.
Mooie pompoenen aan het maken. Gebruik makend van een positieve en negatieve afdruk. Dat is best wel lastig en ingewikkeld maar is heel goed gelukt!
Ook wordt er hard gewerkt aan de toetsen. Dit keer een taaltoets. Opperste concentratie en rust in de kas. Maar we krijgen ook leuke visite. Heerlijk knuffelen met puppy’s. Van meester Jasper een superleuke techniekles. Robotica was het dit keer. De kinderen moesten met een microbit de robots programmeren en over een zelfgemaakt parcours laten rijden. Erg leuk!
Regelmatig krijgen we een leuke les van juf Karin uit de bibliotheek. Het is zo fijn dat de bibliotheek ook in het Rajubibos gebouw zit. Het geeft een hele fijne samenwerking. Dit keer ging de les over mediawijsheid. We gingen we een sandwichrobot programmeren. Bo speelde voor robot en de kinderen moesten via een stappenplan de opdrachten geven. De betekenis van de themawoorden van taal gaan we tekenen. Zo kunnen we ze beter onthouden 😉 . En we kijken elke dag weer naar het Sinterklaasjournaal. Dat blijft zo leuk!! Met de crea les hebben we spinnenwebben gemaakt van glitters. Natuurlijk gelijk goed gekeken hoe echte spinnen dit maken want dat helpt. En natuurlijk blijven we tussendoor gezellig feest vieren! En een vervolg les van meester Jasper.
We zijn bij de Techplek geweest. De Techplek is een plaats waar kinderen van de groepen 7& 8 kennis kunnen komen maken met techniek. Wij zijn op de locatie Barendrecht geweest. Die bevindt zich bij het OZHW groencollege. Er zijn 7 modules waaraan gewerkt kan worden en om te starten zijn wij met de ontdekmodule begonnen. De kinderen zijn aan de slag gegaan met Ozobot Eva met codes de robot programmeren. Een boomhut ontwerpen en maken. Ontwerpen in TinkerCAD om een paperclip te printen uit de 3D printer. En een sleutelhanger ontwerpen en uit een lasersnijder laten komen.
Tijdens een biologieles moesten de kinderen in groepjes posters over een tekst maken/ tekenen. Vervolgens gingen ze de posters in weer een andere groepssamenstelling presenteren aan elkaar. Een nieuwe coöperatieve werkvorm met mooie leerresultaten. Zo proberen we het leren leren te stimuleren.
Helaas moest juf Diana ons komen vertellen dat we weer even thuisonderwijs moesten gaan volgen. Er waren in onze klas net iets teveel corona besmettingen. We vonden dat echt niet fijn maar wat een kanjers zijn dat in groep 7. Samen met de kinderen de tassen voor thuis gevuld. Gelukkig hoefde het maar een weekje en konden we elkaar snel weer in de klas ontmoeten. Dat is toch veel prettiger les geven.
Dus konden we een verlaat verjaardagsfeestje vieren en hebben we wat lekkers van pepernotendeeg gemaakt. Naast het dagelijks automatiseren met rekenen zijn we nu ook gestart met racelezen. In tweetallen oefenen om zoveel mogelijk woordjes te lezen binnen een minuut. En we komen steeds verder. Dat houden we netjes bij in een staafdiagram. Zo ontdekken ze zelf wat een mooie groei ze maken.
In het thema van Sinterklaas hebben we een propjes gooi dictee gedaan. In de propjes staan dictee woorden die we later op de juiste plaats in een sinterklaas verhaal moesten verwerken. Bewegend leren.
En gelukkig kon het Sinterklaasfeest op school gewoon doorgaan. De kinderen hadden allemaal heel erg hun best gedaan om een mooie surprise te maken met gedicht. Top! Hayden had voor de hele klas nog heerlijke Sinterklaas cupcakes gebakken. Super Hayden! Ook hadden we in de middag nog Pietengym en als knallende afsluiter een echte Pietendisco. Kortom een echte feestdag! Iedereen heeft genoten.
In deze rare periode moest de leerlingenraad de vergadering online doen. Gelukkig weten de kinderen nu wel precies hoe dat moet in Teams. We leren heel wat nieuwe skills erbij. En we hebben weer een nieuwe knutsel in de klas.
Met rekenen hebben de kinderen een kerstraadsel opgelost. Wie stal de kerstboom? De kinderen moesten in groepjes rekenraadsels oplossen om er zo achter te komen wie de kerstboom had gestolen. Een succes, want ze gingen serieus en hard aan de slag. Verder had groep 7 nog kerstgym en techniekles van meester Jasper. Bij techniek moesten ze met papier en verschillende vormen een zo hoog mogelijke toren maken. Dat viel nog niet echt mee.
Van meester Marco hebben we een workshop slagwerk gehad. We kregen allemaal een Djembé. Daarop hebben we allemaal verschillende ritmes geslagen. En dat klonk echt wel goed. In de klas natuurlijk ook aandacht bestreed aan de fantastische overwinning van Max Verstappen. Eerst met Nieuwsbegrip en later ook een werkwoorden les hierover. Nog een Kraak de Kerstcode gemaakt. Tijdens de Engelse les een bingospel gespeeld.
Gelukkig hebben we de laatste schoolweek van 2021 nog feestelijk met elkaar kunnen afsluiten. De laatste dagen stonden in het teken van Kerst. Kerstsommen zoeken, flessen versieren, lampionnen knutselen, Kerstquiz spelen, filmpje opnemen voor de KJS got talent Kerst, Kerstgym en een gezellige Kerstlunch.
Wij wensen iedereen hele gezellige feestdagen toe en een gezond en liefdevol 2022!
Tot in het nieuwe jaar!
Lieve groeten van juf Jolanda & juf Femke
Van de zomervakantie tot aan de herfstvakantie in groep 7 (schooljaar 21-22)
Wat waren we weer blij dat we elkaar na zo’n lange vakantie weer konden zien. We zijn dit jaar weer gezellig van start gegaan. In de kring hebben we onze vakantie belevenissen aan elkaar verteld. Vervolgens in groepjes het vakantiespel gespeeld. Het is best wel weer lastig om na zo’n lange periode vrij weer aan de slag te moeten. Hoe schrijf je ook alweer? Daar werken we wekelijks aan in ons schrijfschrift.
In groep 7 houden we van feestjes!! We vieren elke verjaardag. We zijn ook gestart met de topografie van Europa. Gelukkig hebben we hele mooie atlassen waar we alles in op kunnen zoeken. Zo leren we gelijk waar alles ligt. Elke week volgen we lessen van Nieuwsbegrip. Eerst samen praten over het onderwerp. Wat weten we eral over? Dan samen de tekst lezen en kijken of er moeilijke woorden in zitten. De volgende dag in groepjes van drie de les nogmaals lezen en de opdrachten uitwerken. Iedereen heeft dan een eigen taak. Samenwerken.
In groep 7 hebben we ook weer technieklessen van meester Jasper. Werken met Lego. Maar ook van hout een boot maken. Er komt van alles aan bod.
Heerlijk buiten onze lunch opeten (picknicken) en dan de pauze een keertje in de grote speeltuin spelen. Als het weer het toelaat doen we dat zeker!
En er waren 3 KANJERS die een presentatie hebben gegeven zodat de klas kon kiezen wie er in de leerlingenraad zou komen. Na een eerlijke stemming zijn het dit jaar Rosalie en Bo geworden.
Een oud leerling heeft een gastles Chinees gegeven n.a.v. de dag van de taal. Dit was een opdracht van haar opleiding en groep 7 vond dat heel leuk en interessant. 😉
De Kinderboekenweek had dit schooljaar als thema : Worden wat je wil. De opening werd zingend en dansend gevierd. En verder hebben we er twee weken veel aandacht aan besteed op allerlei verschillende manieren. Met als doel lekker veel lezen. We hebben een woord web gemaakt over welk beroep we later zouden willen gaan doen. Er was een foto challenge. Foto’s waar je thuis lezend op te zien was. Er was een boekenruilbeurs zodat iedereen weer een leuk nieuw leesboek mee naar huis mocht nemen. We hebben een beroep bedacht voor in de toekomst. Wat zouden er dan voor beroepen kunnen zijn? Nou de kinderen kwamen met hele leuke, creatieve ideeën. We hebben fotoprops van beroepen gemaakt en zijn daarmee op de foto geweest. Tijdens de tentoonstelling was dit een leuke quiz. Ook hebben de kinderen een exploderende boekenbox gemaakt en deze waren ook te bewonderen tijdens de tentoonstelling. We hebben de leeskilometers bijgehouden en waren zo al snel in Engeland beland. Dus hebben de kinderen scones gebakken en die hebben we heerlijk met een beetje room en wat jam opgegeten. Natuurlijk met een Engels kopje thee erbij. En we hebben visite gehad van een nichtje van Manouk. Zij doet de opleiding voor politie en kwam hierover in de klas vertellen en wij mochten van alles vragen.
Tot slot was er dit schooljaar voor de eerste keer een echte voorleeswedstrijd. Wat waren de juffen trots op Hayden, Robina, Fenne, Bo, Jesaja, Lieke en Jaella die hieraan meededen! En er zijn natuurlijk winnaars gekozen om mee te doen met de finale van de voorleeswedstrijd. Er is door de klas anoniem gestemd. Bo, Fenne en Hayden kregen de meeste stemmen dus die mochten nog een keer voorlezen in de finale. Fenne is de voorleeskampioen geworden van groep 7 & 8!! Toppertje!!
Ook hadden we een Grey of the day in deze periode.
Fijne herfstvakantie!