• groep 5 met juf Mirjam en juf Astrid

Bordrij

Huiswerk

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag

Van de voorjaarsvakantie tot de meivakantie in groep 5 (schooljaar 22-23)

In groep 5 hebben we, naast heel hard leren, een hoop leuke dingen gedaan! We hebben een meester- en juffenfeest gehad met als thema “circus”. De kinderen hebben als echte circusartiesten onder andere op een bal gelopen en gebalanceerd op een touw. We gingen daarna lekker lunchen met pannenkoeken. Gezellig was de “Kom in de klas week”. De opa’s en oma’s van de kinderen mochten een kijkje komen nemen bij ons in de klas. Ook hebben we hard gewerkt in de moestuin van onze school. We hebben begin april een heerlijke dag in de Efteling gehad toen we met elkaar op schoolreis gingen. Gelukkig scheen het zonnetje en gaf het niet als je helemaal nat werd in de Piranha bootjes. Ook waren we lekker sportief tijdens het lijnbaltoernooi en strakjes tijdens de koningsspelen en de avondvierdaagse!

Van de kerstvakantie tot de voorjaarsvakantie in groep 5 (schooljaar 22-23)

Hoewel er heel erg hard gewerkt wordt in de groep aan rekenen, taal, begrijpend lezen en spelling, hebben we gelukkig ook nog tijd om lekker buiten te spelen. De kinderen genieten van skippy ballen, tennissen, tafelen, tikkertje en touwtje springen. Ook worden er allerlei ingewikkelde “trucks” gedaan van handstanden met 3 meiden tegelijk tot onderste boven heen en weer bungelen aan de duikelstangen.

Het is bij ons in de klas echt ontzettend gezellig. De jongens zijn met elkaar een nieuwe trend gestart. Deze heet:  “doe iedere dinsdag en vrijdag je kleren binnenstebuiten aan en als je zin hebt om twee verschillende schoenen en sokken aan te trekken: doe dat vooral” Het is een ontzettend grappig gezicht! Vooral als we dan ook nog een rekencircuit doen met spullen van “met sprongen vooruit”, dan is het een vrolijke boel!

Van de herfstvakantie tot de kerstvakantie in groep 5 (schooljaar 22-23)

Er is weer ontzettend hard gewerkt in groep 5 de afgelopen weken. We raken steeds meer gewend aan de nieuwe rekenmethode en hebben goed in de gaten hoe belangrijk de “tafelsommen” zijn; je hebt ze echt zo ontzettend vaak nodig! Daarom heeft onze Erasmusklas een spel voor ons ontwikkeld en dat gaan we binnenkort spelen. Ook moesten de kinderen bijvoorbeeld voorspellen hoe een geknipt papieren kleedje eruit zou gaan zien vóórdat het open gevouwen werd. Grappig om te zien of dat lukte of juist helemaal niet! Verder mochten de kinderen deze periode hun talenten laten zien tijdens de talentmiddag; bakken, dansen, handwerken, fietsen repareren; noem maar op!

Deze afgelopen periode hebben de kinderen techniekles gehad van meester Jasper. Ze hebben daarbij geleerd om op schaal iets na te maken. Eerst een plannetje maken en dan verschillende materialen gebruiken om het uit te voeren. Niet alleen tijdens techniek, maar ook in de klusklas zijn  we bezig met onze handen. De kinderen leren op verschillende manieren verbindingen te maken.

In groep 5 hebben we ook voor de eerste keer lootjes getrokken en sinterklaas geholpen door een surprise én een gedicht te maken voor een klasgenoot. De meest prachtige creaties zijn gemaakt en we hebben er  met elkaar van genoten!

Sint was nog niet vertrokken of de kerst kwam er aan. Met elkaar de boom versiert, de klas gezellig gemaakt en elke dag begonnen in het donker met alleen de lichtjes aan. Omdat we het belangrijk vinden om iets te doen voor onze medemens, hebben we voor het goede doel “kletspotten” gemaakt en verkocht op de kerstmarkt.

Groep 5 wenst iedereen fijne kerstdagen en een ontzettend mooi, liefdevol en gezond 2023!

Van de zomervakantie tot aan de herfstvakantie in groep 5 (schooljaar 22-23)

Na een heerlijke, zonnige vakantie begonnen we in groep 5 aan de gouden weken. We deden allerlei activiteiten en spelletjes om elkaar beter te leren kennen. We hadden een klassen museum. Daarvoor had iedereen iets meegenomen wat voor hem of haar belangrijk is en daar werd over verteld. Ook namen kinderen hun babyfoto mee. Het was soms heel grappig om te zien hoe sommige kinderen veranderd waren en anderen juist heel weinig. Ook hebben we met elkaar regels bedacht over wat voor een groep we met elkaar willen zijn. Dit heeft iedereen ondertekend; zo belangrijk vinden we deze regels!

We hebben hard gewerkt. Voor taal hebben we bijvoorbeeld geleerd hoe je woorden in de alfabetische volgorde moet zetten. Wij deden dat met onze namen, maar hoe zit het dan als de eerste twee of zelfs de eerste drie letters hetzelfde zijn? Met rekenen hebben we met elkaar veel tijd gestopt in de tafels en klokkijken maar we hebben ook gekeken waar bijvoorbeeld precies en ongeveer (schattend) de getallen op de getallenlijn staan. We oefenen dat niet alleen in ons schrift, maar ook met een rekencircuit of op een laptop. En na al dat harde werken mag er natuurlijk ook wel even lekker gerelaxed worden….

Op school verzint de gymjuf telkens leuke dingen voor ons! Ook waren de technieklessen heel gaaf!

Tot slot de kinderboekenweek. Voor de opening hebben we gedanst en kwamen we verkleed naar school. Ook hebben we een kussen meegenomen. Het leesalarm kon zomaar afgaan en dan lagen we heerlijk op ons kussen in een hoekje of onder de tafel te lezen. Bij de afsluitende tentoonstelling waren we super trots op alles wat we gemaakt hadden!

Van de meivakantie tot de zomervakantie in groep 5 (schooljaar 21-22)

Het laatste stukje van het schooljaar is voorbij gevlogen! Zaten we eerst nog met z’n allen te zweten op die gekke CITO toetsen, gingen we daarna lekker ijsjes eten omdat het zo warm was of kijken naar de Indische loop eendjes die een klasgenoot had mee genomen. En dan komt de feestweek er ook nog aan terwijl dit geschreven wordt!

We hebben de afgelopen periode voor rekenen gewerkt aan het onderwerp “wegen”. Dat was leuk! We gingen kijken naar het gewicht van iets en hoe kan je dat beter leren dan door met weegschalen aan de slag te gaan. Iedereen heeft verschillende soorten weegschalen meegenomen en toen kon het wegen beginnen! Met taal zijn we blijven oefenen met lidwoorden, zelfstandig naamwoorden, bijvoeglijknaamwoorden, werkwoorden, voegwoorden. Lekker met “post-it” aan de slag. Eerst zoeken we een zelfstandig naamwoord van iets in de klas, we plakken daar een post-it op met het woord. Dan met een ander kleurtje post-it het lidwoord dat erbij hoort en dan met wéér een andere kleur een bijvoeglijk naamwoord erbij plakken. Dan krijg je hele leuke zinnen! En als we dan voor spelling dan ook nog een circuit hebben om alle moeilijke dingen op een andere manier te oefenen, dan lukt dat allemaal prima!

Ook de creatieve dingen zijn aan de orde gekomen. Met elkaar op een rol behang een onderwaterwereld maken met zand, verf, schelpen, touw een papier. Of lekker dansen met elkaar en muziek maken met boomwhackers.

Het was een mooi schooljaar waarbij we veel van en met elkaar geleerd hebben, veel gelachen hebben, met elkaar meegeleefd hebben en ook mooie babyfoto’s van elkaar gezien hebben… Iedereen een fijne zomervakantie gewenst! Rust lekker uit en stay safe.

Juf Mirjam en juf Brenda

Van de voorjaarsvakantie tot de meivakantie in groep 5 (schooljaar 21-22)

In deze periode zijn we met rekenen gestart met aftreksommen uitrekenen door te splitsen. Ook gebruiken we vaak het wisbordje om het antwoord op te schrijven. De tafels blijven een belangrijk onderdeel. Ook in de vakantie blijven oefenen.

Maatbekers, weegschalen, thermometer aflezen kunnen we ook. Of een ren spel om met je team zo snel mogelijk de tafel compleet “te rennen”.

Gymlessen met Juf Anja of van Toppie sport. De kinderen zijn hierover heel enthousiast.

Ook hebben wij onze verjaardag gevierd. Alle juffen en meesters waren op dezelfde dag jarig, de hele dag feest. Met ouderwetse spelletjes, een heuse quiz over de juffen/meesters, bingo, maskers maken en gewoon film met popcorn met iets te drinken. Heel gezellig. Ook weer heerlijke pannenkoeken gegeten. Natuurlijk zijn de juffen en de kinderen weer verwend.

Ook hebben we spullen voor de mensen uit Oekraïne verzameld, wat uit de leerlingenraad naar voren kwam.

Ook hebben we een “Kom in de klas week” georganiseerd. Dit keer waren de ouders een half uurtje welkom om in de klas te komen kijken.

En eindelijk gingen we op schoolreis naar Duinrell. We hadden geen last van het weer en hebben veel lol gehad.

Ook hebben we weer een talentmiddag kunnen houden. Zelf kiezen wat je deze middag kan doen.

En net voor de Pasen ons jaarlijkse lijnbaltoernooi. Wat was dat lang geleden.

En de proef met een stukje appel van onze stagiaire. De kinderen vonden het geweldig om met elkaar te bedenken om te voorkomen dat het stukje appel bruin zou worden. En na 2 weken, zie hier het resultaat.

Ook net voor de vakantie naar onze schoolmoestuin geweest. Aardappels en uien poten en onze plantjes o.a. aardbeien planten.

Geniet van jullie vakantie!

Juf Mirjam en juf Brenda

Van de kerstvakantie tot de voorjaarsvakantie in groep 5 (schooljaar 21-22)

De afgelopen periode hebben we hard gewerkt. We hebben bijvoorbeeld voor rekenen geoefend op welke plek de getallen staan op de getallenlijn, we hebben letterlijk letters achter het behang geplakt op de regel “hoor ik een klank lang, dan plak ik een letter achter het behang, schrijven we een fantasie verhaal en we hebben v  oor Engels geluisterd, geknutseld en gedanst op het nummer van Pharrell Williams (Happy).

Techniek neemt een belangrijke plek in binnen ons onderwijs. Deze periode hebben de kinderen geleerd om te programmeren en hebben ze een mooie maquette gemaakt. Ook doen we allerlei verschillende dingen bij gym waarbij de kinderen worden uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen.

Muziek is ook belangrijk. Daarom hebben we een paar workshops gehad waarin we hebben geoefend op een djembe. We hebben verschillende ritmes geleerd en als we dan met elkaar bezig zijn, klinkt dat echt heel gaaf!

Tot slot was er 14 februari natuurlijk ook nog Valentijnsdag. We hebben een potje gemaakt en daar allerlei complimentjes en lieve woordjes ingestopt voor de mensen waar we veel van houden!

Geniet van jullie vakantie!

Juf Brenda en juf Mirjam

Van de herfstvakantie tot de kerstvakantie in groep 5 (schooljaar 21-22)

Terwijl het buiten steeds winderig en nat was, hebben we in groep 5 weer hard gewerkt. We hebben de provincies en hoofdsteden geleerd, maar het ook gehad tijdens de geschiedenisles over de Hunebedbouwers. Dat was extra leuk omdat we door de Grej of the day al heel veel wisten over de over de D27 (dat is het grootste hunebed in Nederland).
In oktober was het ook Halloween. Lekker griezelen met elkaar! We hebben daar natuurlijk ook over geknutseld.

De lessen in rekenen, spelling en taal worden steeds een beetje moeilijker. We zijn heel hard bezig met een hele lastige regel bij spelling: “lange klanken hebben pech, ik schiet gewoon een letter weg!”, maar we weten ook heel goed of een woord met een ou of au geschreven wordt. Daar hebben we namelijk een rap over geleerd! Met taal werken we niet alleen aan de woordenschat, maar leren we met een liedje van “Doemaar” wat de gebiedende wijs is en bijvoorbeeld ook hoe je de basisvorm van een woord kan vinden.
Tijdens de rekenlessen doen we leuke dingen als het bijvoorbeeld gaat om tafels, oppervlakte en inhoud. We gaan vaak “tafeljoggen” waarbij we rennen, springen en brullen. Maar we moeten bijvoorbeeld ook uitrekenen hoeveel behang ons ‘muizenhuis” nodig heeft.
Naast al dat harde werken is er gelukkig ook tijd voor andere dingen zoals lekker zingen en trommelen!


Nu is het bijna het einde van het jaar. De sint is geweest, we hebben surprises voor elkaar gemaakt, kruidnootjes gebakken, pietengym gehad en ondanks dat de scholen een weekje eerder dichtgaan, maken we er met elkaar een mooi kerstfeest van!

De sterren van groep 5 wensen jullie allemaal een liefdevol, gezellig en vooral gezond 2022 toe!

Van de zomervakantie tot de herfstvakantie in groep 5 (schooljaar 21-22)

Na 6 weken zomervakantie, is het altijd weer spannend om naar school te gaan. Hoe zijn de nieuwe juffen? Hoe zagen de kinderen in de klas er ook alweer uit? Daarom hebben we deze periode van de “gouden weken” veel tijd besteedt om elkaar (opnieuw) goed te leren kennen. We zaten met elkaar in een menselijke knoop en hebben spelletjes met elkaar gedaan.

We hebben in groep 5 naast de kernvakken ook aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. Met natuur hebben we het nu over bollen en knollen, kruiden, bomen en struiken én wat voor diertjes  daar in huizen. Met elkaar verzamelen we spulletjes dat we goed kunnen zien, voelen en ruiken hoe dat precies zit. En in ons “museum” hebben we ook spulletjes verzameld uit de verschillende delen van Nederland en de rest van Europa.

In deze periode hebben we techniek. Met de meester hebben we gefiguurzaagd.

En nu is de kinderboekenweek. Heerlijk lezen met elkaar!

Fijne herfstvakantie!