Van de meivakantie tot de zomervakantie in groep 5

Bo en Hayden schreven een leuk stukje over hun schooljaar in groep 5…….

Wij hebben een leuk schooljaar gehad in groep 5!

In groep 5 hebben wij heel veel nieuwe tafels geleerd zoals de tafel van 8 7 9 6 4 en 3.
Bij het schoolwerk thuis (in de “coronatijd”) hebben wij veel gewerkt. Het was soms best wel lastig, maar even doorzetten dan kom je er wel uit.

We deden soms ook een leuk dansje of spelletje tussen de lessen door in de klas.
En je leert ook leuke dingen zoals biologie, aardrijkskunde en geschiedenis.
En bij meester Jasper techniek en bij juf Anja gymmen.

Juf Gaby is een lieve en leuke juf! Volgend schooljaar is ze weer onze juf.

We hebben veel geleerd.

Nieuwe spellingscategorieën, zoals categorie hond en jager.
En natuurlijk nieuwe rekendoelen zoals H T E schema en we hebben veel gelezen .
We weten veel nieuwe verkeersregels zoals “rechtdoor op de zelfde weg gaat voor”.
En natuurlijk taal categorieën, zoals mannelijke en vrouwelijke woorden.
Niewsbegrip ”de reuzenschildpadden” daar ging het niet goed mee. En de grootste Tanzaniet ter wereld.

En we hebben veel toetsen gemaakt van cito taal, spelling, rekenen, geschiedenis, aardrijkskunde en biologie. We doen ook veel Kahoot quizzen, hebben veel getekend en veel circuit gedaan bij rekenen spelling en taal.
We kunnen allemaal heel mooi schrijven.
En bij leefstijl hebben we geleerd over je lichaam en over pesten.

We hebben lieve kinderen in de klas!
Bij de verjaardagen mochten wij op de tafel staan, op het bord taarten versieren
en de klassen rond.

Dus het was een top jaar en nu op naar groep 6!
Groetjes van Bo en Hayden

Van de voorjaarsvakantie tot de meivakantie in groep 5

De afgelopen weken zagen de schooldagen er anders uit. Door het coronavirus moesten de scholen noodgedwongen sluiten.

In een korte tijd heeft de KJS samen met de ouders van groep 5 het afstandsonderwijs gerealiseerd. Er is door de kinderen van groep 5t thuis ontzettend hard gewerkt.

De dag begon om 09.30 tot 10.00 met een dagopening waarbij instructie hoorde. Zo konden de kinderen toch even de juf zien en ook even een gezellig kletspraatje maken. Daarna gingen alle kinderen aan de slag met hun dagtaak.

Van de kerstvakantie tot de voorjaarsvakantie in groep 5

Juf Gaby van groep 5 is een kei in het versturen van Parro berichten aan ouders.

Zij brengt de ouders soms wel meerdere keren per dag op de hoogte van de lessen die er gegeven zijn. Wat het doel van de les was, hoe er aan dit doel gewerkt is en wat kinderen eventueel thuis nog kunnen doen. Onderstaand een kleine greep uit deze berichten…

Geschiedenis: Introductie van het nieuwe thema: Ridders en kastelen. We hebben het thema geïntroduceerd met een verhaal uit het boek “lang geleden”. Ook hebben we nog even teruggeblikt op het vorige thema met de Romeinen. De blokjes zijn aandachtig gelezen. We hebben van elkaar geleerd door elkaars werk na te kijken. Hierbij gaven de kids elkaar tips en tops.

Spelling Het doel van de les: Aan het eind van de les kan ik woorden uit de categorie hond herkennen en goed schrijven. (Je hoort een t, maar schrijft een d. Maak het woord langer. Hond – honden) De kinderen bedenken zelf woorden die bij deze categorie horen. Wat bedenken ze goede woorden zeg: brandveilig, goud, honderdtallen etc. Daarna zijn we de woorden coöperatief gaan wisselen en hebben we de woorden in een kleurtje op de lijst toegevoegd. Er worden tips en tops gegeven.

Nieuwsbegrip Doel van de les: Aan het eind van de les kan ik de tekst voorspellen en heb ik gewerkt aan mijn woordenschat. Een grote betrokkenheid bij de les nieuwsbegrip. Het onderwerp van de tekst “Bosbranden in Australië”. Het roept veel vragen op bij de kinderen waardoor er een mooi gesprek ontstond.

Deelsommen saai….. buiten niet hoor! 16:4=….. in kleine groepjes overleggen de kinderen over de uitkomst van de som, en moeten ze samen werken om het juiste aantal kinderen ook nog op de juiste plek te krijgen!!

Toppie beeldend: Vandaag kwam juf Anita van Toppie op bezoek. We hebben geleerd over kunstenaar en architect Hundertwasser. We hebben gekeken naar zijn kenmerken en zijn werk. Kenmerken zijn: – golvende lijnen – heldere kleuren – omkaderde vlakken -gebruik van goud en zilver Stap voor stap zijn de kinderen nu met deze kenmerken aan het werk en ontwerpen zij hun eigen Hundertwasser schilderij.

Groep 5 is vandaag weer aan de slag geweest met spelling. De woorden uit de categorie “jager” vinden veel kinderen moeilijk. Hoor je de klank aan het eind van de klankgroep lang, plak je er 1 achter het behang. Jaa/ger = jager, aa/fri/kaa=Afrika enz. We hebben zelf jager woorden gezocht. En ze achterop het behang geplakt. Als er thuis nog mooie woorden bedacht worden, mogen deze ook opgeschreven worden en op het behang geplakt worden. Veel bedenk plezier!

Vanmiddag was het tijd voor de 2e talentenmiddag op de KJS. De kinderen van gr.3 t/m 8 zijn weer heerlijk aan de slag gegaan met allerlei verschillende workshops! Wat een diversiteit door de hele school, de gymzaal en het Midden-Inn. Bakken, kunst, een schoolkrant maken, schaken, de 3Dprinter, dans, tennis, handvaardigheid, gezelschapspelletjes spelen,voetbal, handletteren en een stopmotion filmpje maken. Wat een talenten zagen we vanmiddag weer stralen!

Rekenen: Deze week hebben we geoefend met klokkijken. Doel van de les: bereken hoeveel tijd er tussen de begintijd en de eindtijd zit. Bijvoorbeeld : hoelang duurt de film? Er is vooral veel samengewerkt. De kinderen leren erg veel van elkaar. Omdat veel kinderen klokkijken lastig vinden, geef ik vandaag een oefenboekje klokkijken mee.

Rekenen: Tafels, tafels en nog een tafels! Vandaag heeft groep 5 tafelhappertjes gemaakt. Stap voor stap is het happertje van de tafel van 7 en 8 gevouwen. Toen dat bij iedereen gelukt was, zijn we het spel mix en koppel gaan spelen. Er is geoefend met veel plezier! Ook leuk om thuis een happer te vouwen met de tafels door elkaar en dan het spel te spelen!

Circuit werk….

Valentijnsdag: Ik werd aangenaam verrast door mooie cadeautjes! Heel erg bedankt! Ontzettend lief! Daarna zijn we aan de slag gegaan met een Valentijn rekenen en spelling circuit. Er zijn vijf activiteiten: – harten tekenen – geheim sommen – geheim taal – woordzoeker – laptop De kinderen hebben groepjes gemaakt aan de hand van een kwartet spel. Maak een kwartet en dat is dan je groepje.

Van de herfstvakantie tot aan de kerstvakantie in groep 5

In groep 5 vliegt de tijd voorbij! Wat hebben we weer ontzettend veel gedaan en ontzettend veel geleerd.

We hebben leuke Toppie lessen gehad. Zo hebben de kinderen les gekregen in de basisvaardigheden van hockey en tennis. Dit doen zij met veel plezier!

 

Ook hebben we hele gave lessen van techniek gehad. In de lessen van meester Jasper hebben de kinderen gewerkt met het programmeer programma Scratch. De kinderen mogen hun eigen fantasie gebruiken om iets moois te programmeren.

 

Er is afgelopen periode veel samengewerkt. Coöperatief leren is ontzettend leuk. Je kunt veel van elkaar leren!

 

Ook Sinterklaas is langs geweest in groep 5. Dit jaar hebben de kinderen voor het eerst surprises gemaakt. Wat zitten er toch goede hulp sinten in groep 5!

Nu is de klas mooi versierd met lichtjes, kerstbomen en kerstballen. Wij zijn helemaal klaar voor het heerlijke kerstdiner!

 

Op naar een leerzaam en gezond 2020!

De eerste weken van het schooljaar 2019 -2020

De eerste weken in groep 5 zijn voorbij gevlogen! Hier een kleine terugblik op wat we allemaal gedaan hebben en geleerd hebben.

De eerste week hebben we kennis gemaakt met elkaar. We hebben elkaar, in een coöperatieve vorm, vakantie verhalen verteld.

Ook hebben we kennis gemaakt met nieuwe vakken zoals de zaakvakken: aardrijkskunde, biologie en geschiedenis. Maar er is ook hard gewerkt aan de sfeer! Dit hebben we gedaan door veel samenwerkingsspelen, coöperatieve werkvormen in te zetten en elkaar complimenten te geven. Om de sfeer nog beter te krijgen, zijn er klassenafspraken gemaakt.

Naast hard werken, is er in groep 5 ook plaats voor ontspanning en andere leuke vakken. Zo worden er Energizers gedaan, leuke technieklessen gegeven door meester Jasper, Toppie lessen dans en sport gegeven.

Tenslotte hebben we een gezellige en leuke Kinderboekenweek gehad. Het thema dit jaar was Reis Mee! Groep 5 was tijdens dit thema het land Italië. Zo hebben wij geleerd over de Romeinen, de Toren van Pisa, het land Italie zelf en zijn we aan de gang gegaan met zelf kruiden maken. De Kinderboekenweek is feestelijk afgesloten met een pannenkoekenlunch, workshop cardio drum en een tentoonstelling.

Kortom.. we hebben veel gedaan en geleerd. Nu is het tijd voor onze welverdiende herfstvakantie!