Technieklessen van meester Jasper

Wekelijks komt meester Jasper bij ons techniekonderwijs geven. De ene week geeft hij les aan groep 3, 4 en 5 en de andere week aan groep 6, 7 en 8.  Gerdi sprak met hem over de technieklessen.

Wat leren kinderen in techniekles?

Ze leren een concreet doel te verzinnen (bijvoorbeeld: een huis bouwen van hout) en daarbij dit doel op te delen in kleine stukken/stapjes. Voor ze beginnen aan het bouwen maken ze een plan. De oudere kinderen hebben schriften waarin ze hun plan in stapjes beschrijven/tekenen. Dit is heel belangrijk want op deze manier leren ze zelf een groot project op te delen in behapbare stukjes.

Een voorbeeld: “Ik snap het niet” daar kan meester Jasper niets mee. De kinderen leren om heel specifieke vragen te stellen doordat ze zelf al de verschillende stapjes hebben bedacht. Dus dan komt bijvoorbeeld de vraag: “hoe moet ik de zijkanten van het huis aftekenen en meten?”

Ook leren ze te werken met allerlei gereedschappen zoals hamers, spijkers, schroeven enz. Ze leren gereedschappen te gebruiken daar waar het voor bedoeld is. De kinderen kunnen hun creativiteit ontwikkelen. Ze bepalen zelf hoe ze hun project vorm geven. Als iets aan elkaar gemaakt moet worden….bepalen ze zelf hoe ze dit gaan doen.

Naast praktische vaardigheden leren ze ook andere dingen.

Meester Jasper heeft zijn lessen opgedeeld in blokken en behandelt bijvoorbeeld: Mechanische overbrengingen, Programmeren (ook van Robots), Elektriciteit.  Zo leren de kinderen een stroomschema te maken en te begrijpen en kunnen ze al op jonge leeftijd zelf een lampje met een schakelaartje eraan maken.

Hergebruik is iets anders wat de kinderen leren. Een stuk hout waarin gezaagd is met de foute afmetingen kan opnieuw gebruikt worden in weer een ander bouwproject. Dit stuk hout is dus geen afval maar kan worden hergebruikt.

Kortom… belangrijke sleutelwoorden in meester Jaspers lessen zijn: creativiteit, handwerk, zelf maken, zelf oplossingen verzinnen, hergebruik, praktisch vaardigheden.