Corona update (april)

Heel lang hebben we Corona buiten de deur kunnen houden, maar het virus heeft helaas ook de KJS weten te vinden. Wanneer het noodzakelijk is om groepen op de hoogte te brengen zal ik dat direct doen via de Parro app. Ik waardeer het zeer dat ouders hun verantwoordelijkheid nemen en school op de hoogte stellen mocht er sprake zijn van besmetting of nauw contact met een besmet persoon waardoor leerlingen in quarantaine gaan met of zonder testen. Wat betreft dat laatste wil ik gezegd hebben dat het testen van kinderen een keuze van ouders is. Als school vinden wij het heel fijn als u hiervoor kiest, omdat op die manier direct duidelijk wordt of wij wel of geen maatregelen moeten nemen binnen een groep. Het nadeel is dat een negatieve testuitslag geen garantie geeft om naar school te komen als een kind verkouden is. Dan geldt alsnog de regel “thuisblijven”. Dit ligt aan het feit dat verkouden kinderen (en volwassenen) anderen kunnen aansteken, die daardoor op hun beurt ook weer getest moeten worden om Corona uit te sluiten. Ik begrijp heel goed dat dit zeer vervelend is voor u en uw kind(eren), maar het is de afspraak die we binnen ons bestuur met elkaar hebben gemaakt. Ik vraag hiervoor uw begrip. Voor de mensen die overwegen om hun kind(eren) te laten testen heb ik een stukje uit een nieuwsbrief voor directeuren van de GGD Zuid Holland Zuid gekopieerd. In de hoop dat het voor u duidelijker wordt hoe kinderen getest worden.

Geachte schoolbesturen en schoolleiders,

Graag wil ik u informeren over een wijziging in het testen van kinderen.

Met ingang van 4 april is de testmethode van kinderen onder 12 jaar gewijzigd naar een methode die minder belastend is voor de kinderen.

 Tot op heden worden kinderen op dezelfde manier als volwassen getest met een wattenstok in de keelholte en een wattenstok die tot diep in de neusholte gaat. Uit recent onderzoek blijkt dat als bij kinderen tot 12 jaar de wattenstok minder diep de neus in gaat, dit net zo’n betrouwbare uitslag geeft. Dat is een prettige ontwikkeling, want veel ouders vinden de test diep in de neus vervelend voor hun kind. Soms leidt het ertoe dat ouders hun kind niet laten testen.

 De GGD hoopt dat de aanpassing in de testmethode leidt tot meer bereidheid onder ouders om hun kind te laten testen. Meer informatie vindt u op de onderwijs-toolkit van de GGD en klik dan door naar ’testen’. Daar staan ook twee informatieve filmpjes over testen bij kinderen en een infographic over het maken  van een testafspraak voor kinderen.